Veilig sportklimaat

Om tot vooruitgang te komen zal er zo snel mogelijk een veilig sport klimaat moeten worden gecreëerd. Wanneer leerlingen zich vertrouwd en veilig voelen zullen zij open staan voor de leraar, trainer en of coach. Een veilig sport klimaat proberen we te creëren door een duidelijke structuur, regels en afspraken waarbinnen iedereen zich prettig voelt. Alleen als de grenzen duidelijk worden aangegeven kan iedereen zich daarin vrij bewegen.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

In de sport dien je je veilig en prettig te voelen en moet je jezelf kunnen zijn

Een veilig gevoel in de training krijg je niet alleen wanneer blessures worden voorkomen, maar ook als je je tijdens het sporten gerespecteerd en gewaardeerd voelt. Jouw tennistraining wil je altijd kunnen uitoefenen in een leuke, gezellige omgeving waarin je je op geen enkele wijze bedreigd voelt. Mensen die zich prettig voelen en met plezier hun sport beoefenen zijn het belangrijkste uithangbord voor die sport en hun vereniging.

Uitgangspunt is dat iedereen in de sport verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag en daar ook op mag worden aangesproken. De essentie van een veilig sportklimaat is dat iedereen binnen de training zich bewust wordt van zijn of haar gedrag. Het stimuleren van gewenst gedrag en het aanpakken van ongewenst gedrag zijn daarin twee belangrijke doelen.

Het is erg belangrijk dat zo’n veilig gevoel binnen iedere training bestaat en dat iedere sportbeoefenaar dat in zijn eigen omgeving ervaart. Extra aandacht voor positief coachen, samen met het duidelijk ingrijpen bij sociaal ongewenst gedrag, zal direct leiden tot een positievere beleving bij leerlingen.